Manuele therapie
"Manuele therapie is geen wondermiddel, maar door middel van gerichte bewegingen en technieken ontgrendelt het de mogelijkheid tot genezing en verbetering."
"Manuele therapie is geen wondermiddel, maar door middel van gerichte bewegingen en technieken ontgrendelt het de mogelijkheid tot genezing en verbetering."
Manuele Therapie is een erkende en wetenschappelijk onderbouwde behandelmethode die zich richt op de diagnostiek en behandeling van problemen met betrekking tot het bewegingsapparaat, zoals pijn en beperkingen in beweging. De focus ligt op het herstellen van de normale anatomische en fysiologische functies van het lichaam.
Een grondige diagnostiek begint met een uitgebreid anamnese-onderzoek, waarbij informatie verzameld wordt over de klachten, medische geschiedenis en de leefstijl. Vervolgens voert de manueel therapeut een fysiek onderzoek uit, waarbij de beweeglijkheid en functie van het bewegingsapparaat worden geëvalueerd. Hierbij worden er specifieke bewegingen en testen uitgevoerd om verschillende spier-, gewrichtspannings- en beweegpatronen te beoordelen.
Tijdens een behandeling analyseert de manueel therapeut het lichaam als geheel en maakt gebruik van specifieke handgrepen en mobilisatietechnieken om de beweeglijkheid van gewrichten te verbeteren, spieren en weefsels te ontspannen en de bloedcirculatie te verbeteren. Dit kan helpen bij een scala aan klachten, van nek- en rugpijn tot sportblessures en hoofdpijn.
Er worden adviezen en begeleiding gegeven over hoe u uw klachten het beste kunt behandelen en voorkomen. Ook worden er oefeningen en houdings- en bewegingsadviezen gegeven die u thuis kunt uitvoeren om uw klachten te verminderen en uw gezondheid te verbeteren.
Wordt mijn nek "gekraakt"?
Wordt mijn nek gekraakt?
Nee, binnen Fysio- en Manuele Therapie Wander wordt de nek (cervicale wervelkolom) niet gekraakt.
Kraken, oftewel manipulatie, is een techniek waarbij een gewricht met een snelle, korte beweging wordt bewogen, wat soms een knappend of krakend geluid veroorzaakt. Hoewel de kans op complicaties bij nekmanipulaties zeer klein is, kiezen wij ervoor geen risico’s te nemen.
In plaats van manipulaties passen wij vriendelijke en effectieve mobilisatietechnieken toe, zoals:
✔ Mulligan Concept – pijnvrije technieken die direct verlichting geven
✔ Spiertechnieken – ontspannende en herstellende methodes
✔ Osteopathische technieken – zachte mobilisaties voor een betere doorbloeding en functie
Manipulatie van de middenrug (thoracale wervelkolom) wordt wél toegepast, omdat dit vaak effectief is bij nek-, lage rug en schouderklachten.
Wij vinden het belangrijk dat u zich comfortabel voelt. Daarom vragen wij altijd vooraf uw toestemming voor een behandeling en passen we de technieken aan op uw wensen. Heeft u vragen of voorkeuren? Laat het ons gerust weten!
Kunnen gewrichtsmanipulaties bijwerkingen hebben?
Kunnen gewrichtsmanipulaties bijwerkingen hebben?
Gewrichtsmanipulatie, ook wel bekend als 'kraken', is een veelgebruikte techniek binnen de manuele therapie om de beweeglijkheid van gewrichten te verbeteren en pijn te verminderen. Over het algemeen is deze techniek veilig, mits uitgevoerd door een deskundige therapeut.
Sommige mensen kunnen na een behandeling milde en tijdelijke reacties ervaren, zoals:
✔ Een lichte stijfheid of spierpijn in het behandelde gebied
✔ Een vermoeid gevoel
✔ Een kortdurend warm of tintelend gevoel
Deze reacties zijn normaal en verdwijnen meestal binnen 24 tot 48 uur.
Bij Fysio- en Manuele Therapie Wander staat uw veiligheid en comfort voorop. Daarom kiezen wij waar mogelijk voor zachtere mobilisatietechnieken, zoals het Mulligan Concept, spiertechnieken en osteopathische methoden. Deze benaderingen zijn vriendelijk en vaak net zo effectief.
Manipulaties van de middenrug (thoracale wervelkolom) worden soms toegepast, vooral bij nek- en schouderklachten. Dit gebeurt altijd in overleg met de patiënt. Uw voorkeur is leidend, en we vragen altijd om toestemming vooraf.
Gewrichtsmanipulaties kunnen effectief zijn en geven doorgaans geen problemen. In onze praktijk zorgen we voor een zorgvuldige en verantwoorde toepassing van deze technieken, waarbij we altijd luisteren naar uw wensen en comfort. Heeft u vragen? Bespreek het gerust met uw therapeut!
Wordt manuele therapie vergoed?
Wordt manuele therapie vergoed?
Manuele therapie wordt gedeeltelijk of volledig vergoed, afhankelijk van uw zorgverzekering en de diagnose.
✔ Aanvullende verzekering: Heeft u een aanvullende verzekering met fysiotherapie? Dan worden behandelingen vaak (deels) vergoed, zonder dat dit invloed heeft op uw eigen risico. Let op: Verzekeraars hanteren vaak een beperkt aantal vergoede behandelingen. Bijvoorbeeld, bij een pakket met 12 fysiotherapiebehandelingen mogen er soms maximaal 9 manuele therapiebehandelingen worden vergoed. Dit is een beperking die door de zorgverzekeraar wordt opgelegd.
✔ Basisverzekering: In de meeste gevallen wordt manuele therapie niet vergoed vanuit de basisverzekering. Alleen bij bepaalde chronische aandoeningen (volgens de officiële lijst) kan er vergoeding plaatsvinden, maar dit geldt lang niet voor alle diagnoses. Bovendien wordt de behandeling dan pas vanaf de 21e sessie vergoed; de eerste 20 behandelingen komen uit de aanvullende verzekering of zijn voor eigen rekening.
✔ Eigen bijdrage: Heeft u geen aanvullende verzekering of heeft u uw maximale aantal vergoede behandelingen bereikt? Dan betaalt u de behandeling zelf.
Advies: Controleer uw polisvoorwaarden of neem contact op met uw zorgverzekeraar voor de exacte vergoeding.
Wilt u een afspraak maken?
Om de zorg efficiënt te laten verlopen en onderbrekingen te voorkomen, vragen wij u uw afspraken bij voorkeur online te plannen, wijzigen of annuleren. Zo benutten we de tijd optimaal en verloopt iedere behandeling ongestoord.
Reeds onder behandeling? Klik [hier] om een vervolgafspraak te maken..
Afspraak wijzigen of annuleren? Log in op het cliëntenportaal.
Nieuw bij ons? Registreer via de knop hieronder.
Heeft u vragen over manuele therapie?